Închidem! Ultimele zile pentru comenzi!

Acizi AHA si BHA – ce sunt si cum ii folosim?

Acizi AHA si BHA – ce sunt si cum ii folosim?

Ai auzit pana acum despre acizi AHA si BHA, insa nu stii exact cum sta treaba cu acestia, cat de periculosi sunt, cum se folosesc si cat de utili sunt?

Este adevarat ca numele lor nu suna extrem de atragator, si tocmai de aceea majoritatea persoanelor care afla despre aceste ingrediente active utilizate in cosmetice tind sa nu se aventureze si sa nu riste prea mult.

Insa te asigura ca dupa ce vei termina de citit acest articol, ma vei intreba de unde poti cumpara un produs ce contine acizi AHA si BHA, si cat de repede il vei putea integra in rutina ta.

Dar haide sa incepem ca de fiecare data cu inceputul si sa povestim putin despre tot ce trebuie sa stii despre peelingul cu acizi realizat acasa.


Exfolierea tenului

Exfolierea este un proces natural al pielii. Desi nu putem observa acest lucru cu ochiul liber, in fiecare minut pierdem intre 30.000 si 40.000 de celule ale pielii.

Cu toate acestea, pielea nu poate sa se curete singura in mod natural, iar o parte din celulele moarte pot ramane suspendate la nivelul superior al tenului, avand diverse efecte neplacute pe care le resimtim fiecare in mod diferit in functie de tipul nostru de ten.

Celule noi sunt produse in nivelul inferior al pielii, urmand sa avanseze la suprafata si sa isi faca loc pe masura ce celulele moarte sunt indepartate (in mod natural sau cu ajutorul unui exfoliant).

Pentru ca nu intotdeauna celulele moarte se indeparteaza in mod natural, este nevoie sa ne ajutam de un exfoliant – fizic sau chimic.

In plus, pe masura ce avansam in varsta si in special datorita expunerii la soare, procesul de reinnoire celulara incetineste. Asta inseamna ca pielea isi pierde stralucirea si se formeaza straturi mai groase, pigmentate, si cu riduri fine.

Diferite forme de exfoliere (in functie de gradul de penetrare) ajuta la indepartarea stratului exterior si a descoperi un strat de celule cu un aspect mai tanar, stralucitor si sanatos.


Exfoliantii fizici

Exfoliantii fizici sunt produse folosite pentru curatarea fetei, ce contin particule abrazive de diferite dimensiuni ce actioneaza la nivelul pielii pentru a indeparta celulele moarte.

Spre deosebire de acizi (AHA si BHA), un scrub actioneaza doar la nivelul exterior al tenului, neputand sa patrunda in profunzime decat atunci cand este imbogatit si cu acizi.

Atunci cand folosim un exfoliant fizic riscam ca alegand unul cu particule prea mari sau prea abrazive sa producem microleziuni la nivelul pielii. Acestea pot avea efecte negative asupra pielii si pot deteriora bariera de protectie a pielii.

Tocmai de aceea, va sugeram sa evitati produse ce au in compozitie samburi de caise sau produse abrazive similare.


Exfolianti fizici recomandati


Exfoliantii chimici (AHA si BHA)

Dintre cele mai eficiente ingrediente atunci cand vorbim despre exfoliere sunt acizii AHA si BHA. Ambele tipuri de acizi curata stratul superior de celule moarte, ajutand la indepartarea acestuia si oferind posibilitatea celulelor noi si sanatoase sa iasa la suprafata.

Acizii alpha hydroxy (AHA) sunt substante solubile in apa, ceea ce inseamna ca exfoliaza la nivelul superior, dar nu reusesc sa curete sebumul (uleiul) din pori asa cum o face un acid BHA.

Acestia sunt, in functie de dimensiunea moleculei, si deci a puterii de penetrare in tesut:

  • acidul glicolic
  • acidul lactic
  • acidul malic
  • acidul citric
  • acidul tartaric
  • acid mandelic

Dintre cele 5, primele 2 sunt cele mai des intalnite si folosite in produsele cosmetice.

AHA sunt recomandate in general pentru persoanele ce vor sa imbunatateasca problemele pielii expuse excesiv la soare (pete pigmentate), piele ingrosata, uscata, cu riduri fine.

Daca ai tenul uscat sau iti doresti un acid care sa ajute in lupta anti-aging, alege produse cu acid glicolic – acesta are cea mai mica molecula dintre AHA, este cel mai puternic si reuseste sa curete celulele moarte de la suprafata pielii dar sa si hidrateze atragand umezeala din mediu.

Acidul lactic este derivat din lapte si este cel ce te va ajuta cel mai mult in lupta cu hiperpigmentarea pielii si iti va conferi luminozitate. Este mai putin iritant decat acidul glicolic datorita moleculei ceva mai mari decat a primului, nepatrunzad atat de adanc in derm. In plus, un produs cu acid lactic poate fi utilizat si in timpul sarcinii, atunci cand pielea are tendinta de a deveni mai pigmentata.

Acidul mandelic este printre putinele tipuri de acizi alpha hydroxy care sunt solubili si in ulei, fiind astfel recomandat pentru persoanele cu ten mixt sau gras. Are cea mai mare molecula si se adreseaza persoanelor cu ten mixt care isi doresc si beneficii anti-aging si impotriva pigmentarii.

Acidul Beta Hydroxy (BHA) este acidul salicilic, o substanta solubila in ulei ceea ce inseamna ca poate patrunde mai adanc in pori si curata celulele moarte acumulate in acestia (cele care risca sa se transforme in puncte negre si contribuie la dilatarea porilor)*.

Tocmai de aceea, acidul BHA se adreseaza in special persoanelor cu ten mixt sau gras si in special celor cu tendinta acneica.

Pe langa capacitatea de a exfolia in interiorul porilor, acidul salicilic are si proprietati anti-inflamatorii si antibacteriene.

Incepe cu produse cu o concentratie de 1% acid salicilic, iar atunci cand ai tenul gras opteaza pentru o concentratie de 2%.

Nu folosi produse cu acid salicilic in sarcina, opteaza in schimb pentru ceva doar cu AHA.
 

Trebuie mentionat si ca acidul hialuronic, desi contine „acid” in denumire, nu este un exfoliant.


Cum se folosesc acizii AHA si BHA

Desi majoritatea produselor cu acizi exfolianti sunt formulate special pentru a nu irita tenul, este important ca atunci cand introduci un acid in rutina sa o faci treptat.

Incepe in prima faza sa folosesti un produs (ser, toner sau crema) cu acizi o data la cateva zile si vezi cum reactioneaza pielea ta.

In timp, poti ajunge sa folosesti zilnic un astfel de produs, sau chiar de doua ori pe zi, in functie si de concentratia produsului.

Alege un produs special formulat cu un complex de acizi atunci cand nu stii ce sa alegi. Produsele cosmetice sunt gandite de specialisti, iar noi ne ghidam intotdeauna dupa recomandari.

Trebuie stiut ca efectele se vor vedea doar atata timp cat vei folosi un produs cu acizi, iar rezultatele de impact vor fi vizibile in special dupa primele utilizari.

Pentru maximizarea efectului, alege sa folosesti un produs leave-in, respectiv un toner, ser, masca sau crema care sa contina unul sau mai multi dintre acizii exfolianti.

Nu uita sa aplici produsele si in zona gatului, iar daca ai probleme cu fire de par ce cresc sub piele in alte zone ale corpului, aplicarea unui produs exfoliant va ajuta si in acest caz.

Un alt lucru pe care trebuie sa il ai in vedere este faptul ca orice acid vei folosi iti va sensibiliza tenul la razele UVA si UVB, motiv pentru care va trebui sa incluzi in rutina de dimineata un produs cu protectie solara.


Beneficii si efecte

Te poti astepta la efecte aproape imediate atunci cand introduci in rutina un produs cu acizi AHA si BHA.

Printre cele mai importante se numara:

  • imbunatatirea texturii pielii
  • uniformizarea culorii tenului
  • desfundarea porilor si disparitia punctelor negre (pori infundati cu celule moarte si sebum oxidate la exterior)
  • o absorbtie mai buna a cremelor si serurilor hidratante
  • o piele mai neteda
  • o protectie mai buna impotriva razelor UV
  • stimularea colagenului


Intrebari frecvente despre acizi pentru ten


Se simte disconfort atunci cand folosesti un acid pentru ten?

In principiu nu ar trebui sa simti niciun disconfort atunci cand folosesti un produs potrivit tipului tau de ten. Pentru persoanele cu ten sensibil sunt recomandati acidul lactic, acidul malic sau gluconolactona (un PHA).

Cu toate acestea, atunci cand incepi utilizarea unui acid este posibil sa simti o furnicatura foarte mica, dar aceasta senzatie va disparea foarte rapid.


Poti folosi un exfoliant AHA si pe corp?

Normal, substantele exfoliante pot fi utilizate si pe corp, in special pe zonele cu piele mai intarita sau pigmentata, sau in zonele unde ai probleme cu parul ce creste sub piele.

Alege produse cu acid glicolic, mandelic sau lactic si include-le treptat.


Daca exageram cu exfoliatul riscam sa ramanem fara piele?

Nu, acest lucru nu este posibil. Cu toate acestea, este ok sa avem un strat de celule moarte care protejeaza impotriva factorilor externi si nu vrem sa exageram cu exfolierea.


Cum stim ca am exfoliat prea mult si cum remediem problema?

Daca orice ai aplica pe ten acesta te ustura (uneori chiar si apa), e un semn ca ai exagerat cu exfolierea si va trebui sa lucrezi la refacerea barierei de protectie a tenului.

In cazul in care ai o reactie suparatoare inca de la prima utilizare, iti recomandam sa ceri parerea unui medic.

Opreste utilizarea oricarui exfoliant (inclusiv retinol, daca ai asa ceva in rutina) si include un produs delicat cu ceramide cate sa hidrateze si sa ajute bariera de protectie a tenului. Sugestia noastra este serul cu ceramide, care nu contine niciun ingredient cu potential iritant, fiind plin de ceramid si acid hialuronic.


Poti folosi acizii in aceeasi rutina cu alte ingrediente active?

Acest lucru depinde in mare parte de tipul de ten pe care il ai. Recomandarea precauta este sa introduci ingredientele active treptat in rutina ta, pe masura ce se obisnuieste tenul cu fiecare in parte.

In acest fel iti vei da seama si daca ai reactii adverse la un ingredient anume si poti opri utilizarea acestuia.

Daca folosesti retinol in rutina ta, poti opta pentru aplicarea unui acid in rutina de dimineata si retinol in rutina de seara.

O alta varianta de combinatie pe care nu vei vrea sa o faci este folosirea in acelasi timp a unui BHA (acid salicilic) cu perohid de benzoil. Ambele sunt iritante si usuca tenul, de aceea va trebui sa alegi unul si sa le folosesti separat.

 

*Surse: Salicylic acid as a peeling agent: a comprehensive review

Incidecoder – salycilic acid

Journal of the American Academy of Dermatology

American Academy of Dermatology (AAD)

Suport clienti luni – vineri între 10 – 18, cu excepția sărbătorilor legale

asian.skincare2020@gmail.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!