Diana Rosca este medic rezident Dermatovenerologie anul II la spitalul clinic judetean Cluj Napoca. Este o fire comunicativa, careia ii place sa lucreze cu oamenii si empatizeaza cu ei, este increzatoare in capacitatea sa de a face fata provocarilor, dar isi stabileste si obiective realiste. Un avantaj inconstetabil e ca are langa ea oameni care o motiveaza si o ajuta sa evolueze.
O puteti urmari pe Instagram.
Care sunt principalele tipuri de ten si cum ne dam seama ce tip de ten avem?
Principalele tipuri de ten sunt : tenul normal, tenul uscat, tenul gras si cel mixt.
Elementele principale care ne ajuta sa ne ghidam asupra tipului de ten ar fi :
- Un ten normal este echilibrat, bine hidratat, cu un nivel optim al secretiei de sebum, fara imperfectiuni, cu pori fini si slab vizibili, culoare si textura uniforma si rezistenta sporita la factorii externi ;
- Tenul uscat este caracterizat printr-o piele intinsa, lipsita de elasticitate, care se descuameaza usor, ceea ce predispune la eritem si prurit, iar faptul ca este deshidratat accentueaza ridurile;
- Tenul gras se datoreaza unei productii crescute de sebum, care creste incidenta acneei, are predispozitie in general in zona T, porii sunt dilatati si vizibili, pielea lucioasa si grasa;
- Tenul mixt are productie de sebum si pori dilatati preponderent in zona T, zona afectata de acnee in general, iar zona pometilor, a ochiilor, buzelor este cu ten normal sau uscat;
Care este o rutina de ingrijire a tenului pe care o recomandati oricui?
In rutina noastra de skincare ar trebui sa utilizam produse destinate tintit tipului de ten si ar trebui sa nu lipseasca un cleanser, o crema hidratanta, un SPF.
Demachierea ar fi primul pas, urmata de o curatare riguroasa cu un cleanser, stergerea fetei cu ajutorul unor prosoape de hartie prin tamponament usor , ulterior aplicarea dermatocosmeticelor in functie de nevoi.

Cum folosim corect un ser si cand este recomandat sa incepem utilizarea unuia?
Cand? Oricand.
Atata timp cat nu facem abuz. Serumul contine multe ingrediente active care penetreaza pielea mai eficient decat o fac cremele obisnuite.
El se aplica dupa o curatarea fetei, nu in cantitate foarte mare, fara sa atingem cu pipeta fata sau alte obiecte din jur, prin miscari circulare.
De obicei e necesara si aplicarea unei creme hidratante peste sau se pot mixa cele doua in functie de ser, pentru ca pe o piele hidratata serul actioneaza mai eficient.
De obicei se recurge la utilizarea acestora cand apar probleme de tipul ridurilor, petelor pigmentare, porilor dilatati, etc , dar se poate utiliza si ca masura de preventie.
Cat de des este recomandat sa ne exfoliem tenul si care sunt modalitatile/produsele pe care le recomandati? Este un dispozitiv mai eficient decat un simplu gomaj sau un cleanser?
Prin exfoliere se elimina celulele moarte de pe suprafata pielii. Prin urmare, imbunatatim aspectul general al acesteia. Pentru fata ar fi ideala o exfoliere de 2 ori pe saptamana, dar depinde si de tipul de ten. Daca acesta este unul sensibil, ar trebui sa limitam exfolierea la o singura data pe saptamana ca sa evitam iritarea acestuia. Depinde si ce produse folosim, cat sunt de agresive si daca se potrivesc tipului nostru de ten.
Recomand sa se efectueze microdermabraziune o data/luna daca si acasa se realizeaza in mod constant o curatare eficienta e tenului. Dar se poate efectua si la distanta de 2 saptamani intre sedinte.
Ca si produse, cochetez in mod special cu cele de la Bioderma (Sebium night peel), acizii AHA, BHA( mai mult pentru tenul cu tendinte acneice), produse ce contin acid glicolic. Daca dorim un gomaj, ideal ar fi sa utilizam produse dermatocosmetice ca sa nu avem surpriza unor cicatrici datorate microtraumatismelor cauzate de folosirea unor produse rugoase.
Un dispozitiv, cum este cel pentru microdermabraziune e mai eficient din prisma faptului ca procedura este efectuata de altcineva, nu se omit zone, fluxul sangvin e imbunatatit, se elimina celulele moarte si se permite absorbtia produselor de ingrijire mai rapid si mai eficient.
Cum alegem tipul de masca potrivita pentru tenul nostru si cat de des recomandati aplicarea unei masti?
Masca se aplica de 2 ori pe saptamana sau mai rar. Produsele trebuie alese in functie de nevoile tenului care pot alterna de la un anotimp la altul, in functie de tipul de activitate, de perioadele stresante. Mastile hidratante sunt destinate tenului normal sau uscat. Contin in general extract de avocado, banane, aloe, miere, vitamina E.
Masca matifianta este utilizata de persoanele cu ten gras sau mixt. Acestea contin extract de citrice, ceai verde, argila.
Masca antirid 30+ contine cofeina, vitamine A,C,E, complex de vitamine B, ceai verde.
Masca peel-off este utilizata mai ales pentru ten acneic, gras si contine extract din citrice, castravete, lavanda.

Cum alegem textura potrivita tenului nostru pentru o crema hidratanta?
Pentru un ten normal si uscat textura produsului poate fi cremoasa. Demachierea in cazul tenului normal ar trebui sa se realizeze cu o lotiune tonica fara alcool.
Tenul gras necesita lotiuni si creme pe baza de apa, texturi gelate pentru reglarea secretiei de sebum, gel spumant, lotiuni astringente pentru degresare, creme cu textura lejera, matifianta.
Tenul mixt necesita produse sub forma de gel in zona T si lotiuni cremoase in celelalte zone.
Tenul sensibil e predispus la roseata si mancarime, prin urmare ne vom ghida dupa produse hipoalergenice.
Daca ar fi sa recomandati un singur pas ce nu trebuie sarit zilnic, care ar fi acela?
Demachierea.
Un produs pentru ten pe care l-ati face cadou oricui?
Serul cu Vitamina C.