Atunci cand vine vorba despre exfolierea tenului, metodele sunt variate iar multa lume face alegerile gresite la inceput de drum.
Pentru ca la AsianSkinCare ne dorim sa va ajutam nu doar cu cele mai bune produse cosmetice coreene dar si cu informatiile necesare folosiri acestora, astazi va vom raspunde tuturor intrebarilor legate de exfoliere. Si nu orice fel de exfoliere, ci a tenului - una dintre cele mai sensibile parti ale corpului.
Cum fata este expusa la factorii de mediu, fiind si zona care ne dorim sa arate cel mai bine, trebuie sa avem grija si sa o tratam cu blandete, chiar si atunci cand vorbim despre exfoliere.
Vom discuta despre:
- Ce este exfolierea tenului
- Care sunt beneficiile
- Care sunt tipurile de exfolianti
- Cat de des trebuie sa exfoliem tenul
- Cum exfoliezi pielea in functie de tipul de ten
- Ce sa faci sa remediezi problemele atunci cand exagerezi cu exfolierea
Ce este exfolierea tenului?
Exfolierea este procedura prin care indepartam celulele moarte de la suprafata pielii, cu ajutorul unui exfoliant fizic sau chimic.
Pielea se regenereaza in mod natural, si desi nu putem observa acest lucru cu ochiul liber, in fiecare minut pierdem intre 30.000 si 40.000 de celule ale pielii.
Desi mare parte dintre acestea se desprind de la suprafata tenului, exista si o parte dintre ele care raman "agatate" rezultand intr-o piele uscata, un ten ce se descuameaza, puncte negre si pori incarcati.
Beneficiile exfolierii tenului
Acum ca am inteles cum sta treaba cu exfolierea, haide sa vedem care sunt beneficiile acesteia si de ce vei vrea sa incepi chiar de astazi.
Dupa cum spuneam, celulel moarte care raman la suprafata pielii confera un aspect incarcat si inrautatesc starea tenului uscat. Folosind un exfoliant, vei indeparta delicat stratul de celule moarte si vei descoperi o piele mai stralucitoare.
In plus, vei ajuta substantele benefice din seruri si creme sa patrunda mai usor in piele si sa fie mai bine absorbite, pentru o actiune mai buna.
Anumiti exfolianti vor patrunde chiar pana in interiorul porilor si ii vor curata, impiedicand aparitia punctelor negre si a cosurilor.
Exfolierea pe o durata lunga are drept efect o mai buna productie de colagen, avand astfel si rol anti-aging.
Tipuri de exfolianti
Desi majoritatea persoanelor au auzit cu siguranta despre exfoliantii fizici, respectiv produsele cu particule abrazive de diferite dimensiuni, care actioneaza fizic pentru a indeparta celulele moarte, exfoliantii chimici raman inca un mister pentru multi.
Poate si datorita denumirii de acizi, multa lume ezita si amana introducerea unui astfel de produs in rutina.
Pana la urma, fiecare stie cel mai bine cu ce este confortabil, iar orice tip de exfoliant va aduce un plus in rutina ta.

Exfoliantii fizici
De cele mai multe ori, ii vei gasi sub forma de spuma de curatare, gomaj, sau peeling gel. Aceste produse contin particule abrazive ce actioneaza fizic la suprafata tenului pentru a indeparta celulele moarte.
Desi exfoliantii mecanici sunt eficienti, este important sa alegi produsele corecte, deoarece particulele prea mari sau prea dure pot actiona negativ asupra pielii, producand micro rupturi ce dauneaza sanatatii tenului.
Exfoliantii chimici
Acestia fac parte in special din 3 categorii: AHA, BHA si PHA sau acizii alpha hydroxy precum acidul glicolic, lactic, malic; acizii beta hydroxy respectiv acidul salicilic, si caidul poly hydroxy, respectiv gluconolactona.
Am povestit pe larg despre AHA si BHA aici.
PHA este un acid mai bland decat AHA, care poate fi folosit si de persoanele cu ten sensibil, fara sa intampine probleme.
Cat de des trebuie exfoliat tenul?
Indiferent de tipul de exfoliant ales, este important sa urmaresti cateva reguli simple, pentru a evita orice problema:
- introdu produsul treptat in rutina ta - incepe prin a exfolia tenul o data pe saptamana, urmand sa cresti frecventa, dar nu la mai mult de 3 ori pe saptamana in cazul exfoliantilor mecanici.
- atunci cand alegi un exfoliant chimic, poti ajunge in timp sa il incluzi in rutina ta zilnica, dar nu te grabi si creste frecventa treptat in timp.
Alte lucruri ce trebuie stiute despre exfolierea tenului
Alege sa folosesti un exfoliant in special seara, deoarece va ajuta crema sa patrunda mai bine in piele peste noapte. Dar asta nu inseamna ca nu poti folosi produsul exfoliant si in rutina de dimineata daca asa preferi.
Foloseste zilnic crema cu protectie solara deoarece tenul tau va fi mai sensibil si se va arde mai usor.
Evita folosirea exfoliantilor mecanici din dulapul din bucatarie - nu stii cat de abrazivi sunt si cat de mult pot dauna pielii, produsele cosmetice sunt realizate de specialisti.
Verifica cu atentie scopul pentru care a fost conceput produsul, nu folosi un produs pentru corp pe fata, deoarece pielea este mult mai sensibila si va avea de suferit.
Foloseste un singur produs exfoliant si nu testa mai multe in concomitent. Acest lucru este important pentru a-ti da seama de cauza in cazul in care tenul tau are vreo reactie adversa si a intrerupe utilizarea exfoliantului.
La ce rezultate sa te astepti in urma folosirii unui exfoliant?
Vei alege exfoliantul potrivit in functie de ceea ce iti doresti de la el.
Alege un produs care contine AHA atunci cand ai probleme cu:
- hiperpigmentarea usoara - un produs care contine acid glicolic, acid malic, sau acid lactic te va ajuta cu petele solare si pistruii
- micsorarea porilor
- riduri fine si de expresie
- uniformizarea tonului pielii
Acidul salicilic, singurul BHA folosit in produsele cosmetice, este foarte bun pentru persoanele cu ten mixt si gras. Este un acid solubil in ulei, care poate patrunde in interiorul porilor si poate curata sebumul si pielea moarta.
Cum iti exfolieze pielea in functie de tipul de ten?
Tenul uscat
Acesta are nevoie de exfoliere pentru a ajuta serul si crema hidratanta sa patrunda mai bine in piele si sa isi faca efectul. Acidul glicolic este destul de puternic sa indeparteze pielea moarta si sa ajute tenul uscat.
In plus, retinolul este un ingredient foarte bun pentru tine.
Produsele catre care te vei indrepta sunt un toner, un ser, sau o crema.
Tenul sensibil
Daca ai probleme cu produsele care iti dau sensibilitate, un PHA este perfect pentru tine. Poti folosi un toner, un ser sau o crema.
Tenul gras si mixt
Atunci cand ai probleme cu excesul de sebum, ai nevoie de un acid care sa poata patrunde in pori si sa curete uleiul, respectiv un BHA.
In plus, un exfoliant fizic cu particule delicate precum cele din roca vulcanica te va ajuta. Foloseste un toner sau o spuma de curatare.
Cand sa te opresti si ce sa faci pentru a remedia problema?
Daca pielea te ustura sau dezvolta sensibilitate, opreste folosirea exfoliantului si spala-te doar cu apa si hidrateaza pielea.
Foloseste o crema cu ceramide, fara parfum sau alcool, sau indreapta-te catre o crema cu proprietati calmante precum centella asiatica.