Dr. Roxana Pircope după finalizarea cursurilor Universității de Medicină şi Farmacie Carol Davila Bucureşti a decis să urmeze rezidențiatul în dermatovenerologie (Spitalul Colentina şi Spitalul Elias). A participat periodic şi activ la congrese şi conferințe în domeniu. Fiind o fire ambițioasă şi serioasă, şi-a dedicat anii de pregătire pentru dobândirea abilităților necesare unui medic dermatolog.
Îşi alocă timp şi pentru conturile de social media, unde oferă informații despre prevenție şi îngrijirea pielii adulților şi bebeluşilor.
Care sunt caracteristicile tenului mixt/gras?
Caracteristicile tenul gras și mixt sunt legate de o secreție mai mare de sebum, pielea căpătând un aspect uleios. Porii pot deveni dilatați, iar pe anumite zone putem remarca filamente sebacee (zona T).
Care sunt pașii de ingrijire ai acestuia?
Pașii de îngrijire a tenului mixt/gras nu sunt diferiți față de celelalte tipuri de ten. Diferă doar tipurile de formulări și de produse pe care le alegem.
Pașii obligatorii sunt curățarea, hidratarea și fotoprotecția. După ce suntem consecvenți cu acești pași, putem trece la activi sau pași suplimentari.
De ce trebuie să ținem cont când vrem să ne alcătuim o rutină corectă?
Alegem produse non-comedogenice adecvate tenului gras/mixt. Nu vom utiliza produse uleioase.
Cele mai mare greșeli pe care le întâlnesc în practica de zi sunt extremele. Persoane care se spală prea des pe timpul zilei în speranța că astfel scapă de sebum. Acest lucru nu face decât să agraveze și să dezechilibreze pielea. Sau persoane care consideră că după spălare nu ar trebui să hidrateze tenul. Și aceasta e o greșeală pentru că pasul de hidratare este obligatoriu. Este adevărat că vom alege o textură mai fluidă, mai lejeră atunci când hidratăm. O rutina corectă are și produsul de fotoprotecție antiUVB și anti UVA pe care trebuie să îl aplicăm zilnic indiferent de vreme, anotimp.

Ce ingrediente ar fi bine să nu lipsească din rutina noastră?
Sunt multe ingrediente cu beneficii pentru tenul gras. Printre ele amintesc: niacinamida (vitamina B3), acidul salicilic (beta-hidroxi acid), derivatul de vitamina A (retinol, retinal, acid retinoic), acidul hialuronic, ceramidele, acizii alfa-hidroxilici.
Ce tip de ingrediente sunt de evitat?
Sunt de evitat scruburile abrazive pentru că produc microtraumatisme la nivelul pielii și pot sensibiliza. De evitat: uleiul de cocos, vaselina, alcoolul denaturat, uleiurile esențiale.

Cât de importantă este exfolierea tenului și la ce ne ajută aceasta?
Exfolierea tenului este un proces care are loc natural pentru că pielea noastră parcurge etape de regenerare constantă. Atunci când folosim ingrediente exfoliante, optimizăm această regenerare, iar tenul capătă un aspect mai luminos, mai puțin tern, imperfecțiunile încep să se observe mai puțin.
Putem face acest lucru acasă cu produse mai blânde sau putem face ședințe de peeling chimic în cabinet cu combinații de acizi potenți.
Cât de des ar fi benefic să exfoliez tenul mixt/ gras?
În niciun caz nu trebuie exagerat cu exfolierea. Tenul mixt/gras poate folosi acid salicilic, un beta-hidroxi acid care să ajute la o calitate mai bună a texturii pielii. Acidul salicilic se găsește în anumite geluri de curățare, loțiuni exfoliante, seruri, măști - deci fiecare poate găsi o variantă bună pentru el. Atunci când în schimb exagerăm cu astfel de produse - putem sensibiliza tenul și să avem fenomene iritative.
Trebuie mereu să căutăm un echilibru între exfoliere și hidratare, reparare.
Este lotiune tonica un "must-have" in rutina de ingrijire?
Loțiunea tonică era considerată un must-have mai ales când eram adolescentă. Aveam senzația că tenul se usucă și mă strânge e de bine. În realitate, industria de îngrijire a pielii a evoluat foarte mult și acum avem opțiuni foarte bune de tonere hidratante, reparatorii, exfoliante și nu acele tonere astringente care să usuce excesiv prin conținutul mare în alcool denaturat.
Nu aș putea spune că este un must have, ci un pas opțional, înainte de produsul hidratant.

Care sunt recomandările tale pentru îngrijirea și alcătuirea unei rutine corecte de seară și dimineață pentru tenul mixt/gras?
Rutina de dimineață trebuie să includă un produs de curățare, apoi un produs lejer și hidratant (textură fluidă, cremă-gel) și obligatoriu produsul de fotoprotecție cu spectru larg.
Rutina de seară trebuie să includă produse pentru dubla curățare (apă micelară sau un ulei purifiant la primul pas, apoi un gel cleanser) și un produs hidratant lejer. Înainte de produsul hidratant, poate fi aplicat un ser cu niacinamidă / acid salicilic / un produs cu retinol.
Recomandarea mea ar fi ca toți activii să fie introduși treptat, la distanță ca să avem un risc mic de sensibilizare. Altă recomandare ar fi ca cei cu leziuni de acnee să meargă la medicul dermatolog pentru a primi tratament adecvat.