Dr. Anda Suflețel, este medic rezident dermatovenerologie an III, la Clinica de Dermatovenerologie Cluj-Napoca si este pasionata de ceea ce face. Doreste sa fie un ajutor real in viata pacientilor sai, de aceea depune toate eforturile pentru a fi la curent cu toate tratamentele noi si procedurile dermatologice.
Despre ea, ar putea spune ca este o persoana calda, empatica, optimista, mereu cu zambetul pe buze, de aceea considera ca orice zi fara zambet, este o zi pierduta.
O puteti urmari pe Instagram unde impartaseste trucuri si sfaturi.
Care sunt tipurile de ten predispuse la acnee?
Tipurile de ten predispuse la acnee sunt tenul gras si tenul mixt.
Tenul gras este caracterizat de o secretie excesiva de sebum la nivelul intregii fețe.
Tenul mixt este o cominație de: ten gras in zona T (secretie crescuta de sebum in zona fruntii, nasului si barbiei) si ten normal sau uscat in restul fetei.
Care sunt factorii generatori ai acesteia?
Exista o multitudine de factori implicati in generarea acneei, acestia pot fi clasificati in 2 categorii, și anume, factori interni și factori externi.
Factorii interni pot fi dezechilibre hormonale izolate (hiperandrogenism) sau in cadrul sindromului ovarelor polichistice, etiologia acneei fiind hipersecretia de hormoni masculini ( testosteron sau dihidroepiandrosteron-sulfat DHEA-S ) sau hiperplazia adrenala congenitala (nivel crescut de 17-hidroxiprogesteron).
Alte cauze genetice: numarul crescut de receptori pentru hormoni androgeni sau nivel crescut al enzimei 5- alfa reductaza.
Astfel, prin secretia exagerata de hormoni androgeni, este stimulata cresterea glandelor sebacee, secretia excesiva de sebum, blocajul acestuia la nivelul foliculilor pilo-sebacei (porilor), cu formarea de comedoane inchise (puncte albe) si comedoane deschise (puncte negre), care prin contaminare bacteriana, cu agentul patogenetic cel mai frecvent implicat in acnee, Propionibacterium acnes, formeaza papule si ulterior pustule (cu puroi) – faza de acnee inflamatorie.
Stresul psiho-emotional este de asemenea considerat a fi un factor care declanseaza si intretine acneea.
Factorii externi se refera la tot ceea ce tine de modul de ingrijire al tenului.
Utilizarea unor produse cosmetice/dermatocosmetice neadecvate tipului de ten, comedogenice, iritante, sau care produc uscaciunea pielii generand o hipersecretie de sebum prin mecanism compensator.
Curatarea insuficienta a tenului si lipsa hidratarii tenului, sunt alti factori implicati in generarea acneei.
Care sunt cele mai des intalnite tipuri de acnee?
Cele mai des intalnite tipuri de acnee sunt:
Acneea retentionala (non-inflamatorie) caracterizata prin prezenta comedoanelor inchise (puncte albe) si comedoanele deschise (puncte negre).
Acneea papulo-pustuloasa (inflamatorie) caracterizata prin prezenta de papule si pustule
Acneea mixta, polimorfa, care prezinta atat comedoane, cat si papule si pustule.
Acneea conglobata, cea mai severa forma de acnee, caracterizata prin noduli, chisturi si multiple cicatrici, inclusiv cheloidale.

Cum putem preveni aparitia acneei?
Acneea poate fi prevenita printr-o rutina de ingrijire a tenului riguroasa, cu produse dermatocosmetice adecvate tipului de ten, evitarea produselor comedogenice, precum si o alimentatie echilibrata, bogata in antioxidanti si activitate fizica regulata.
Care sunt in opinia ta cele mai recomandate produse cosmetice pentru preventie?
Exista o multitudine de produse cosmetice/dermatocosmetice pe piata la ora actuala, astfel ca avem de unde alege si putem testa ce se potriveste tenului nostru.
Din practica medicala, am observat ca fiecare ten este diferit, unic, ceea ce se potriveste unui pacient de minune, este posibil sa nu se potriveasca altuia, cu toate ca au acelasi tip de ten.
Consider ca este foarte important pe cat posibil sa alegem un produs fara ingrediente iritante, precum: alcoolul denaturat, uleiurile esentiale si parfumuri (precum citronellol, limonene).
Este foarte important sa verificam lista de ingrediente.
Haide sa vorbim putin despre dieta alimentara. Ce ar trebui evitat si ce este benefic?
Dieta alimentara este cu siguranta un factor important in preventia acneei, este mult adevar in zicala „esti ceea ce mananci”.
Cel mai nociv ingredient alimentar pentru ten, este zaharul si produsele cu indice glicemic crescut, dupa consumul acestora eliberandu-se mediatori proinflamatori, care contribuie la aparitia leziunilor acneice; dar si la accelerarea formarii ridurilor, astfel evitarea pe cat posibil a acestora va reduce riscul aparitiei acneei.
Un alt aliment implicat in aparitia acneei este laptele de vaca, anumite studii au evidentiat prezenta de factor de creştere de tip insulinic (IGF-1), implicat in aparitia leziunilor acneice.
In cazul persoanelor cu ten gras/mixt/acneic se recomanda inlocuirea laptelui de vaca cu lapte de soia/migdale/cocos.
Zincul este un mineral cu rol important in prevenirea si tratamentul acneei, studiile dovedind ca reduce inflamatia, astfel se recomanda a se consuma alimente cu continut crescut de zinc, precum: seminte de dovleac, caju, carnea de vita, carnea de curcan, quinoa, linte, fructe de mare (stridii).
Vitaminele A si E , au de asemenea rol antiinflamator, se regasesc in alimente precum: legume verzi (spanac, broccoli, salată verde), legume şi fructe portocalii (morcovi), roşii şi galbene, afine, nuci, orez brun, cereale integrale, oua.
Omega-3, acid gras nesaturat, regasit in carnea de peste sau oua, are de asemenea rol antiinflamator.
Antioxidantii regasiti in fructe, legume, au de asemenea, un rol important in prevenirea si combaterea acneei, precum si in mentinerea pielii sanatoase si efectul antiaging.
Hidratarea adecvata, este de asemenea, foarte importanta atat pentru ten, cat si pentru rinichi si intreg organismul.

Cum tratam tenul acneic? La ce trebuie sa fim atente daca avem un ten predispus la acnee ?
Tratamentul tenului acneic variaza in functie de tipul de acnee, etiologie, varsta si alti factori individuali.
Tratamentul sistemic este o optiune pentru formele de acnee moderata/severa, si include fie tratament cu retinoid sistemic – isotretinoin (reduce activitatea glandelor sebacee si micsoreaza dimensiunea acestora), fie tratament cu anticonceptionale orale, in caz de hiperandrogenism. Tratamentul sistemic se indica doar de catre medicul dermatolog si trebuie supravegheat de catre acesta.
Tratamentul local se indica in toate formele de acnee.
In cazul unui ten predispus la acnee trebuie avut in vedere o dieta adecvata (discutata mai sus), o rutina de ingrijire a tenului riguroasa, cu utilizarea produselor cosmetice potrivite tipului de ten, precum si schimbarea sau spalarea prosopului si a lenjeriei de pat/ fetei de perna utilizate, cel putin o data pe saptamana, pentru a preveni contaminarea bacteriana.
Cum alegem corect produsele cosmetice daca avem un ten acneic?
In cazul in care avem un ten acneic, produsele cosmetice trebuie sa fie destinate tenului gras/mixt, in functie de tenul nostru de baza. Astfel, ca si produs de curatare se poate utiliza un gel/spuma de curatare destinat tenului gras, dar care sa nu usuce excesiv tenul, ideal ar fi sa contina si acid salicilic.
Pentru hidratarea tenului gras ar fi de preferat sa se utilizeze o emulsie, cu consistenta mai putin grasa comparativ cu o crema, astfel incat sa nu incarce tenul si foarte important sa fie non-comedogenica (sa nu obtureze porii).
Este foarte important, ca orice produs cosmetic ales sa fie non-comedogenic si sa nu contina ingrediente iritante precum: alcool denaturat, uleiuri esentiale si parfum (exemplificat mai sus).

Ce ingrediente ar trebui sa contina produsele cosmetice pentru a fi eficiente?
In cazul unui ten acneic ingredientele ideale: retinoizi topici (derivati sintetici ai vitaminei A-retinol, in ordinea potentei: tretinoin/acid retinoic, adapalena, retinaldehida/retinal, retinol, retinilpalmitat), peroxid de benzoil, acid azelaic, niacinamida (vitamina B3), zincul si gluconatul de zinc, beta-hidroxi acizii (acidul salicilic), alfa-hidroxi acizii (acid glicolic, lactic, mandelic, tartaric, citric).
Vitamina C este un ingredient antioxidant foarte benefic pentru orice tip de ten, cu efect antiimbatranire, concentratia ideala fiind de minim 8%.
Acid ferulic: antioxidant, potenteaza efectul vitaminei C, ideal in combinatia cu vitamina C si vitamina E.
Vitamina E: tocoferol, antioxidant
Acidul Hialuronic (Hialuronat de sodiu): agent umectant, confera hidratare, prin reținerea apei în piele.
Resveratrol: antioxidant
Ceramide, glicerina: hidratare si refacerea barierei cutanate.
Care sunt recomandarile tale pentru ingrijirea tenului acneic acasa?
Rutina de ingrijire a tenul acneic ar fi ideal sa cuprinda urmatoarele:
- Curatarea tenului + demachierea: gel sau spumă de curățare; seara se recomanda dubla curatare: demachierea cu apa micelara si apoi gelul/spuma de curatare, pentru indepartarea tuturor impuritatilor acumulate peste zi la nivelul fetei.
- Aplicarea produsului cosmetic cu ingredient activ antiacneic: derivat retinoid + peroxid de benzoil sau antibiotic + peroxid de benzoil sau acid azelaic sau niacinamida+Zn sau acid salicilic sau alfa-hidroxi acid (ex acid glicolic/mandelic/citric), de preferat alternativ! Nu se recomanda a se aplica mai multe ingrediente active deodata, pentru a preveni iritatia prin exfolierea excesiva a tenului
- Hidratarea: ser cu acid hialuronic si/ sau o emulsie cutanta (tip fluide), non-comedogenica
In cazul tenului acneic se pot utiliza ingredientele antiacneice mentionate mai sus, cu urmatoarele mentiuni:
! Retinoizii, alfa-hidroxi acizii, peroxidul de benzoil: se folosesc doar seara, intrucat cresc sensibilitatea pielii la soare, respectiv riscul de arsuri si hiperpigmentari.
! Derivatii retinoizi au un efect keratolitic, previn formarea comedoanelor si implicit a dezvoltarii leziunilor acneice inflamatorii (papule si pustule).
! Peroxidul de benzoil are un usor efect keratolitic (previne formarea comedoanelor), eficienta demonstrata in actiunea bactericida asupra Propionibacterium acnes si nu produce fenomenul de rezistenta bacteriana la utilizarea indelungata.
! In cazul tenului acneic este foarte importanta exfolierea superficiala prin utilizarea peelingului chimic cu acizi, care, in functie de concentratie, se pot utiliza zilnic sau la 2 zile (in concentratie de maxim 15%), iar in concentratie mare ( peste 15% ) doar 1 data/saptamana sau la 2 saptamani, in functie de toleranta individuala.
4. A nu se omite protectia solara indiferent de anotimp, cu factor de protectie SPF 30/50 în timpul zilei și reaplicarea acesteia la fiecare 2-3 ore.