Ingrijirea tenului matur – interviu dr. Dana Bratu

Ingrijirea tenului matur – interviu dr. Dana Bratu

Dr. Dana Bratu este medic specialist dermatolog si director medical al clinicilor DermaBeauty. Din pasiune pentru frumos s-a specializat in estetica medicala minim-invaziva (injectari cu acid hialuronic si toxina botulinica) iar in timpul liber se documenteaza despre produsele de skincare noi pentru ca vrea sa ajute pacientele sa isi alcatuiasca rutine corecte si eficiente de ingrijire a pielii.

O puteti urmari pe Instagram.

De la ce varsta putem considera un ten ca fiind matur?

Exista foarte multe diferente intre tenurile persoanelor cu aceeasi varsta biologica.

Diferentele tin de rasa, etnie, profil genetic, expunerea la diversi factori de mediu (soare, conditii climatice extreme), obiceiuri nesanatoase pentru ten (consum de tutun, alcool, frecventarea solarelor).

Din aceste motive, nu putem generaliza si identifica o varsta exacta pentru a defini tenul matur. Astfel, preferam sa oferim intervalul de 30-40 de ani ca reper pentru incadrarea tenului matur. 

Care sunt semnele/ caracteristicile prin care ne dam seama ca tenul nostru se indreapta catre maturitate?

O data cu inaintarea in varsta scade secretia glandelor sebacee, de aceea tenul devine mai uscat.

Majoritatea persoanelor resimt nevoia aplicarii mai dese a cremelor hidratante, mai ales dupa dus.

Nivelul de acid hialuronic din derm scade anual dupa varsta de 25 de ani, de aceea tenul devine mai tern, mai lipsit de luminozitate. Apar primele riduri fine, de expresie, in special in zona ochilor. 

 Care ar fi ritualul de ingrijire corespunzator tenului matur?

Ingrijirea tenului incepe de la o curatare eficienta.

Recomand double cleansing (curatarea in 2 pasi) pentru a indeparta machiajul, crema cu spf, sebumul si impuritatile acumulate peste zi la nivelul pielii.

Unele produse de ingrijire a pielii pot fi rezistente la apa iar din acest motivul cleanserul pe care il utilizam poate sa nu fie suficient.

Uleiul hidrofil/emulsifiant, apa micelara sau laptele demachiant urmata de curatare cu un cleanser potrivit tipului de gen si apa calduta ofera o curatare buna si pregatesc tenul pentru aplicarea principiilor active din creme.

Urmeaza serumul si crema hidratanta si apoi, de cateva ori pe saptamana, un produs cu retinoizi.

Retinoizii sunt cei mai buni agenti antiaging pe care ii putem gasi in preparate topice pentru ca stimuleaza reinoirea celulara.


Cum alegem crema potrivita, care sunt detaliile la care trebuie sa fim atente?

Pentru inceput trebuie sa alegem o crema potrivita tipului de ten. Acest lucru este mentionat si pe ambalaj “pentru ten uscat, normal, mixt, gras”.

Cu cat tenul este mai uscat, cu atat mai consistenta este textura lui pentru a putea asigura necesarul de emolienti capabili sa pastreze nivelul optim de apa la nivelul epidermului.

In al doilea rand recomand sa verificati intotdeauna ingredientele cremei.

Daca aveti un ten sensibil este de evitat ingrediente precum alcool, parfum sau uleiurile esentiale.

In timp puteti dezvolta reactii alergice de tip dermatite de contact la alergenii din parfumuri, precum si stimularea deshidratarii prin pierdere de apa cauzata de inflamatia cronica. 

Cum putem evita lasarea pielii si mentinerea unui ten ferm odata cu trecerea anilor?

Lasarea pielii nu poate fi evitata.

Fenomenul de aging incepe de la nivel profund, adica de la nivelul oaselor craniului, afectand apoi si muschii, ligamentele, grasimea si in cele din urma, pierderea colagenului si elastinei din piele. Craniul isi pierde din consistenta osoasa si nu mai poate oferi suport structurilor faciale superficiale, ligamentele devin mai laxe iar grasimea faciala se atrofiaza si coboara gravitational. De aceea pometii par mai lasati si liptiti de volum la persoanele in varsta in contrast cu pometii ridicati si bine conturati ai tinerilor.

Chiar daca nu putem preveni imbatranirea fiziologica, exista solutii pentru a mentine forma fetei si a imbunatati calitatea pielii.

La indeamana pentru toata lumea, indiferent de buget, este mentinerea sanatatii pielii prin evitarea expunerii la soare sau solar care reprezinta principalul factor de imbatranire extrinseca.

Folosirea zilnica a produselor cu ecran solar este obligatorie indiferent de sezon iar pentru o rutina completa antiaging nu trebuie sa uitam de retinoizi.

Pentru rezultate superioare, recomand sedinte de laser co2 anual pentru stimularea sintezei de colagen, eliminarea petelor pigmentare si uniformizarea nuantei tenului iar pentru refacerea formei si volumetriei faciale sedinte de injectari cu acid hialuronic. 


Ce produse/ serumuri putem introduce in rutina zilnica a un ten matur?

Serumurile contin substante humectante precum acidul hialuronic care are rolul de a atrage apa in tesut.

Un alt ingredient extrem de benefic din serumuri este centella asiatica, atat de cautat si iubit in cosmeticele asiatice.

Centella are proprietati calmante, antiinflamatoare si de refacere a integritarii barierei epidermice. Unele studii au aratat proprietatile ei reparatorii in leziuni cutanate dar si efecte de inducere a neocolagenezei, deci antiaging. 

Una din probleme arzatoare ar fi liniile/ ridurile fine. Ce componente ar trebui sa aiba o crema care sa ne ajute la hidratare si estomparea acestora?

Ridurile nu se corecteaza din creme, este un mit.

Cremelele asigura un confort pielii, ii pastreaza sanatatea, insa nu fac minuni pe ridurile deja instalate.

Daca ar fi sa adaugam totusi in rutina produse cu efecte stiintifice dovedite pe riduri as mentiona produsele cu ecran solar, retinoizii (acidul retinoic fiind cel mai potent dintre ei), niacinamidele, antiioxidantii precum vitamina C, acizii hidroxilici, humectanti si emolienti.

Cat de des ar trebui sa facem o exfoliere a tenului?

Exfolierea chimica este de preferat celei mecanice de tipul dermabraziunii pentru ca particulele ce produc gomaj pot provoca microfisuri la nivelul pielii cu stimularea inflamatiei cronice si pierderea apei transepidermice.

Exfolierea controlata cu acizi hidroxilici, spre exemplu, permite detasarea puntilor dintre keratinocitele stratului cornos si ajuta la o mai buna penetrabilitate a celorlaltor ingrediente din cremele pe care le utilizam.

Putem avea o rutina care sa includa exfolianti chimici aproape in fiecare seara, daca tenul nostru tolereaza astfel de acizi.

In cabinetul medicului dermatolog se utilizeaza produse mai concentrate, cu un grad de penetranta pana la nivelul dermului, motiv pentru care aceste proceduri se stabilesc la intervale de cateva saptamani. 

Produsul care nu ar trebui sa ne lipsească din kit-ul de ingrijire al tenului?

Categoric, SPF-ul ramane produsul de baza in orice rutina de ingrijire a tenului. 

Citeste si

Suport clienti luni – vineri între 10 – 18, cu excepția sărbătorilor legale

0742 745 924 asian.skincare2020@gmail.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!