Ingrijirea tenului uscat – interviu Dr. Veronica Iliescu

Ingrijirea tenului uscat – interviu Dr. Veronica Iliescu

Dr. Veronica Iliescu este medic specialist dermatolog, cu competente in dermatologia cosmetica si tratamente laser.

Pentru ca medicina este in continua evolutie, pentru a afla cele mai noi tratamente si tehnici Dr. Iliescu participa constant la cursuri si conferinte de specialitate, considerand ca invatarea trebuie facuta pe tot parcursul vietii.

O puteti urmari si pe Instagram, unde impartaseste trucuri si sfaturi despre ingrijirea tenului.

Despre ingrijirea tenului uscat


In ultima vreme se discuta foarte mult despre ingredientele din produsele cosmetice. Care sunt cele mai importante pentru tenul uscat, din punctul dumneavoastra de vedere?

Tenul uscat reprezintă un tip de piele care produce mai puțin sebum decât pielea normală. Ca urmare, pielii uscate îi lipsesc lipidele de care are nevoie pentru a menține tenul hidratat. Totodată este afectată și funcția de barieră a pielii care o menține hidratată și o protejează împotriva factorilor nocivi externi.

Tenul uscat are nevoie în primul rând de produse ce conțin ingrediente intens hidratante și care combat această problemă a pielii.

Unul dintre cei mai puternici agenți hidratanți este acidul hialuronico moleculă ce se găsește în mod normal în piele cu mare capacitate de a reține apa.

Ceramidele sunt lipide (grăsimi) care se găsesc în mod natural în concentrații mari în straturile superioare ale pielii, cu rolul de a menține unite celulele. Acest lucru ajută la păstrarea unei bariere sănătoase a pielii și la o hidratare optimă.

Glicerina, un alt ingredient eficient pentru tenul uscat, este un compus natural derivat din uleiuri vegetale sau grăsimi animale cu rol de hidratare a stratului exterior al pielii (strat cornos), ce îmbunătățește funcția de barieră a pielii.

La fel de importantă în cazul tenului uscat este protecția împotriva factorilor externi nocivi (radiații UV, poluare, fumat etc), pe care o putem face cu ajutorul ingredientelor antioxidante, precum vitamina E sau C.


Cateva sfaturi pentru ingrijirea tenului pe timpul iernii? In special a celui uscat.

Iarna reprezintă în practica dermatologică sezonul pielii uscate, deoarece datorită umidității scăzute a aerului, atât în ​​exterior, cât și în interior, conținutul de apă al epidermului (stratul exterior al pielii) scade, ceea ce duce la uscăciunea pielii.

 În primul rând, produsele de îngrijire utilizate trebuie să fie dedicate acestui tip de ten, de preferat să nu conțină ingrediente precum parfum, alcool sau uleiuri esențiale, pentru că acestea pot afecta bariera naturală a pielii, provocând iritarea pielii sau uscăciunea excesivă. Optați pentru produse blânde, intens hidratante, cu textură mai grasă (de exemplu cremă în loc de loțiune), ce să conțină acid hialuronic, ceramide sau glicerină.

Când vă curățați fața, utilizați apă caldă, nu fierbinte, iar în momentul în care ștergeți fața, tamponați excesul de apă cu un prosop, nu frecați.

Nu folosiți produse de exfoliere care pot agresa excesiv pielea, precum perii de curățare sau produse cu particule exfoliante.

Utilizați crema hidratantă de câte ori simțiți că e nevoie (senzația că pielea „vă strânge”), nu doar dimineața și seara.

Verificați nivelul umidității în locuință, un interval optim fiind între 45-55%. Dacă această valoare este scăzută, nu ezitați să folosiți un umidificator, sau un dezumidificator dacă valoarea este prea mare.         

În sezonul rece, nu doar tenul suferă de hidratare insuficientă, ci și pielea corpului, astfel acordați atenție și buzelor prin utilizarea zilnică a unui balsam de buze, precum și pielii mâinilor prin utilizarea unei creme hidratante pentru mâini și pielii corpului, prin aplicarea unei creme/ulei de corp imediat după duș.


Exista in mintea consumatorilor o conceptie conform careia produsele mai scumpe sunt mai bune. Credeti ca acest lucru este adevarat?

Când vine vorba despre produsele cosmetice acest lucru nu consider că este adevărat. Prețul nu ar trebui să constituie un criteriu primordial în alegerea unui produs eficient. Putem găsi produse la un preț accesibil care au ingrediente de calitate sub o formulă optimă și sunt foarte eficiente.

Când achiziționăm un produs cosmetic trebuie să ținem cont în primul rând de tipul și de nevoile din acel moment ale pielii. Alt aspect important îl reprezintă ingredientele, precum și formula după care este realizat produsul respectiv.


Se rideaza mai usor pielea uscata?

Pielea uscată nu provoacă riduri în mod direct, ci apare mai ridată în comparație cu pielea normală sau grasă datorită lipsei de hidratare optimă.

Sebumul din pielea normală/grasă contribuie la menținerea pielii hidratate, făcând tenul să pară a avea o textură mai fină, cu mai puține riduri, astfel mai tânără. Când pielea este uscată sau deshidratată, ridurile vor părea mai accentuate.

Combaterea uscăciunii pielii, prin simpla aplicare zilnică a unei creme hidratante poate face ca acestea să pară mai puțin evidente.


Exista un mit conform caruia pielea se obisnuieste cu produsele cosmetice dupa un timp de utilizare. Este acest lucru adevarat?

Acest lucru este doar un mit. Dacă simțim că un produs nu își mai face treaba, este posibil ca pielea să aibă nevoie de altceva, pentru că nevoile pielii s-au modificat.

Este foarte important să ne cunoaștem pielea și să înțelegem că nevoile acesteia se pot schimba de la sezon la sezon, sau chiar de la zi la zi. Fiind expusă la numeroși factori, atât externi (radiații UV, poluare, sezon, produse cosmetice agresive) cât și interni (vârstă, starea de sănătate, modificări hormonale, stres, dietă), nevoile pielii se pot modifica foarte ușor.

De exemplu, este posibil ca într-o perioadă să vă simțiți pielea mai uscată și să necesite o cremă mai intens hidratantă decât foloseați anterior. Iar dacă observați că un produs este eficient, chiar dacă îl folosiți de mai mult timp, îl puteți utiliza în continuare.
 

Care ar fi rutina corecta de ingrijire a tenului uscat, pentru a combate aceasta problema?

O rutină corectă pentru tenul uscat nu trebuie să fie complicată, ci să țină cont de anumite aspecte. În primul rând, după cum am mai menționat produsele de îngrijire utilizate să fie dedicate acestui tip de ten, să fie blânde, fără ingrediente care pot irita pielea, cu rol de hidratare.

Dimineața, pentru curățarea tenului, alegeți un produs de curățare hidratant (cremă de curățare, ulei de curățare). După acest pas, puteți opta pentru un ser antioxidant cu vitamina C sau E, urmat de o cremă intens hidratantă. Protecția solară trebuie folosită zilnic, indiferent de anotimp, optând pentru produse cu spectru larg, rezistente la apă, hidratante.

Seara, după curățarea tenului, puteți folosi un ser cu acid hialuronic, urmat apoi de crema hidratantă. Se poate folosi apoi și ulei conceput special pentru ten, care să nu înfunde porii (non comedogenic). Nu uitați de balsamul de buze și crema de mâini înainte de culcare.
 


Band mai multa apa, tenul va fi mai hidratat?

Pielea este un organ și, la fel ca orice altă parte a corpului, pielea este formată din celule, iar celulele conțin apă.

Consumul zilnic al unei cantități adecvate de apă este important pentru sănătatea generală, deoarece apa ajută la buna funcționare a tuturor sistemelor din organism. În ciuda acestui fapt, există o lipsă a studiilor care să ateste că un aport suplimentar de apă are un impact direct asupra hidratării sau aspectului pielii, dar cu siguranță nu va face rău.

Există mulți oameni care spun că au observat o îmbunătățire a aspectului pielii după suplimentarea aportului zilnic de apă. Astfel, vă recomand consumul a cel puțin 8 pahare de apă pe zi și fiți constanți, pentru că doar în acest fel veți obține rezultate favorabile.


De la ce varsta se poate recurge la proceduri invazive (fillere) care sa ajute cu hidratarea tenului si netezirea ridurilor? 

Fillerele sunt substanțe de umplere, precum acidul hialuronic, care sunt injectate în zonele pielii pentru a restabili volumul acesteia, inclusiv pentru umplerea ridurilor. Vârsta potrivită pentru a începe să apelăm la acest gen de proceduri depinde de pielea fiecăruia și de cât de mulțumiți suntem de aspectul acesteia.

În ceea ce privește utilizarea fillerelor în scopul corectării/îmbunătățirii anumitor aspecte nu ar trebui făcută mai repede de vârsta adultă. Fillerele injectate la nivelul buzelor sunt populare în special la pacienții mai tineri și pot fi injectate în condiții de siguranță la adulții de toate vârstele.

Utilizarea fillerelor pentru netezirea ridurilor și restabilirea volumului se începe în general în jurul vârstei de 30 de ani, când pierderea de volum devine vizibilă.

Suport clienti luni – vineri între 10 – 18, cu excepția sărbătorilor legale

0742 745 924 asian.skincare2020@gmail.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!