Mituri si adevaruri in skincare – interviu cu Dr. Georgiana Gheba

Mituri si adevaruri in skincare – interviu cu Dr. Georgiana Gheba

Georgiana Gheba este medic rezident dermatovenerolog anul III, la Spitalul Clinic “Dr. Victor Babeș” în București. Anul acesta termină masteratul “Formularea și Evaluarea Produsului Dermato-Cosmetic”, Facultatea de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara, masterat pe care îl urmează din pasiune pentru îngrijirea pielii. Își dorește să fie cât mai bine informată pentru viitorii ei pacienți spre a le fi de un real ajutor. O puteti urmari pe contul ei de Instagram.

Înainte să răspund la întrebări, voiam să subliniez faptul că nu întotdeauna totul este alb sau negru în materie de îngrijire a pielii.


Mit sau adevăr: trebuie să alegi produsele de skincare în funcție de vârstă?

Nevoile tenului se schimbă odată cu înaintarea în vârstă, dar nu toți îmbătrânim la fel de repede, ține mult și de factorul genetic și obiceiurile fiecăruia.

Este posibil ca eu să am nevoie de produse cu retinoizi mai devreme sau mai târziu decât tine, cel care citești.

Cel mai indicat este să alegem produsele de skincare în funcție de tipul de ten, care, de cele mai multe ori, în timp, devine mai deshidratat. Astfel că, acesta este un semi-adevăr.


Mit sau adevăr: Acneea este o problema a adolescenților.

Mit. Sunt multe persoane adulte care se confruntă cu acneea, existând chiar sintagma “acneea adultului”, care poate fi ca o continuare a celei din adolescență sau de novo.

Această acnee afectează în general femeile, leziunile fiind mai frecvente în zona bărbiei. În această perioadă multe persoane se confruntă cu acneea cauzată de masca de protecție.


Mit sau adevăr: Machiajul cauzează acnee.

Acesta este tot un semi-adevăr, deoarece dacă nu ne curățăm tenul înainte de culcare, dacă folosim șervețele demachiante care nu îndepărtează corect machiajul sau dacă avem deja acnee sau ten cu tendință acneică și nu folosim produse de makeup noncomedogenice, atunci, ca rezultat, putem să ne confruntam cu un puseu acneic.


Mit sau adevăr: Produsele mai scumpe sunt mai bune

Mit. La ora actuală există extrem de multe produse mai iefine, foarte bine concepute, cu ingredinete bune care sunt mult mai bine tolerate de piele și cu rezultate mai bune decât cele mai scumpe.

Acum depinde foarte mult ce produse comparăm, dar în general nu este o regulă că produsele mai scumpe sunt mai bune.


Mit sau adevăr: Nu poți folosi vitamina C și retinol în același timp

Mit. Există chiar produse cu retinol care conțin și vitamina C, sigur, fiecare într-o concentrație optimă, pentru a nu irita tenul.

Bineînțeles, nu le vom amesteca noi în palmă și nu le vom aplica astfel pe față, pentru că este posibil ca ele să nu își mai facă treaba cum trebuie.

Totuși, indicat ar fi să folosim vitamina C dimineață, pentru efectul său antioxidant și retinolul seara, pentru a evita eventualele hiperpigmentari, în cazul în care nu aplicăm cantitatea corectă de cremă de protecție solară a două zi.


Mit sau adevăr: Ciocolată sau mâncarea grasă pot cauza acnee

Adevar. Ele pot cauza apariția de leziuni, dar mai degrabă la persoanele cu un ten cu tendință acneică. În general, un stil de viață nesănătos nu este benefic pentru organism.

Studiile cu privire la ciocolată nu sunt concludente, depinde de procentul de lapte de vacă din aceasta, procent care a fost corelat cu creșterea IGF1 (insulin growth factor) în sânge și stimularea prin acesta a unității pilo-sebacee, dar și a sintezei de hormoni androgeni.

Acum intervine și problema legată de alimentele cu indice glicemic mare, care pot duce la apariția leziunilor.

În legătură cu mâncarea grasă, tot așa, depinde foarte mult . Somonul este un pește gras, dar nu a fost corelat cu apariția acneei.

Practic nu doar mâncarea grasă în sine, ci consumul de alimente bogate în calorii care poate produce niveluri ridicate de glucoză în sânge ar fi corelația. Când se întâmplă acest lucru, organismul nostru  produce mai multă insulină și IGF-1 pentru a readuce nivelul de glucoză la normal. Am menționat anterior efectul IGF-1.

Există foarte multe studii despre corelația dintre acnee și dietă.

Eu consider că răspunsul este un stil de viață sănătos.


Mit sau adevăr: Alcoolul în produsele de îngrijire a tenului este foarte dăunător. 

Depinde foarte mult de tipul de alcool, de cât de sus este în lista de ingrediente și de tipul de ten.

Dacă citim lista de ingredinte și vedem “cetyl alcohol” sau “stearyl alcohol” nu trebuie să ne speriem, aceștia sunt folosiți ca emolienți și nu usucă tenul.

În schimb, un alcool denaturat între primele ingrediente poate avea un mare potențial iritativ; acesta poate deshidrata și sensibiliza tenul.

Mit sau adevăr: tenul uscat poate fi tratat band mai multă apă.

Apa este extrem de benefică pentru corpul uman și este necesar să o bem pentru funcționarea optimă a corpului uman, dar ea nu ajunge atât de repede la nivelul tenului precum ne-am dori.

Apa ajunge cam la sfârșitul circuitului ei în corp la nivelul pielii.

Cele mai bune rezultate le obținem atunci când împiedicăm pierderea de apă din piele topic, cu umectanți, care practic favorizează hidratarea pielii.

Rutina de îngrijire a pielii destinată tenului uscat are efecte mult mai vizibile asupra unui ten uscat.


Citeste si

 

Suport clienti luni – vineri între 10 – 18, cu excepția sărbătorilor legale

0742 745 924 asian.skincare2020@gmail.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!