Despre niacinamide - interviu cu dr. Anca Ciorogar

Despre niacinamide - interviu cu dr. Anca Ciorogar
 

Dr. Anca Ciorogar este medic specialist dermatolog in cadrul Clinicii Medispa din Cluj Napoca. Activitatea sa include indeosebi o mare varietate de tratamente laser ale afectiunilor dermatologice si aria dermatoestetica. In ultimii ani, activeaza si in mediul online pe pagina @ancaciorogar, unde si-a facut o misiune personala din a oferi informatii corecte pacientilor si de a demonta multe din miturile care vizeaza aria dermatologiei.

Termenul de niacinamide a devenit foarte popular in ultima vreme, insa sunt destul de multe persoane care nu stiu foarte multe despre ingredientul minune. Ce sunt de fapt niacinamidele?

Niacinamidele, desi vorbim despre “ele” la plural, este de fapt una singura și descrie o forma a vitaminei B3. Popularitatea dobândită în ultima vreme este perfect justificata pentru ca vorbim despre un ingredient care poate ameliora o multitudine de probleme dermatologice, cu minime efecte adverse.

Care sunt beneficiile si efectele acestui ingredient asupra tenului?

Ele variază de la efecte antioxidante și anti-aging, restaurarea funcției de bariera cutanată, reducerea roșetii și a petelor pigmentare, pana la un ușor efect reglator de sebum.

Cine poate beneficia din folosirea unui produs cu niacinamide?

Niacinamidele se adresează deopotrivă persoanelor cu ten acneic, roșeața sau pete pigmentare, dar și persoanelor fără probleme deosebite întrucât asigura funcționarea optima a barierei cutanate, contribuie la menținerea hidratării, îmbunătățind aspectul general al pielii.

Pe scurt, oricine poate beneficia de pe urma niacinamidelor.

Cat de des poate fi utilizat si cum se introduce corect intr-o rutina de ingrijire?

Pentru a-și dovedi eficienta, trebuie utilizată de 1-2 ori pe zi minim 4 săptămâni. În general este nevoie de 8-12 săptămâni (2-3 luni) pentru a obține într-adevăr rezultatele dorite.

Se recomanda utilizarea unui produs special cu niacinamide (respectiv adaugarea unui pas in plus in rutina), sau este ok sa ne orientam catre creme sau seruri care au o concentratie ok si sunt completate de mai multe ingrediente benefice pentru ten?

Intotdeauna aș alege varianta numărul 2.

Cu cât rutina de skincare e mai complicata, cu atât și complianța pe termen lung va fi mai scăzută.

Orientați-vă spre produse care mixează ingrediente cu eficienta dovedita: niacinimide, acid hialuronic (mai ales cu greutate moleculara mică), ceramide și rezultatele nu vor întârzia sa apara.

Care ar fi concentratia la care este dovedit ca are efecte? Este aplicabil mitul "mai mult e mai bun”?

Concentrația ideală variază între 2- 5%.

Mitul mai mult e mai bun este valabil pana într-un punct, adică preferam 5% fata de 2%, atunci când ne confruntam cu anumite probleme dermatologice și este suficient 2% în scop de hidratare.

Totuși trebuie luat în calcul ca o concentrație peste 5% predispune la iritații.

Un alt mit despre folosirea niacinamidelor este aparitia "purgingului"? Este acesta doar un mit? 

Da, purging-ul e doar un mit in cazul niacinamidelor pentru ca ea nu cauzează o agravare temporara, așa cum fac retinoizii, spre exemplu.

Totuși, așa cum menționam anterior, la concentrații mari exista riscul iritațiilor.

De asemenea, în formule cosmetice nepotrivite, poate cauza erupții datorate celorlalte ingrediente.

Daca ne asiguram ca folosim niacinamide intr-o concentrație optima și intr-o formula minimalista, riscul efectelor adverse devine practic nul.

Produse recomandate de AsianSkinCare
  139.00lei  

Suport clienti luni – vineri între 10 – 18, cu excepția sărbătorilor legale

0742 745 924 asian.skincare2020@gmail.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!