Pori dilatati si incarcati - interviu Dr. Alexandra Vlasin

Pori dilatati si incarcati - interviu Dr. Alexandra Vlasin
 

Băban-Vlașin Alexandra este medic rezident dermato-venerologie, anul 4, în cadrul Secției de Dermatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. Pasiunea pentru îngrijirea pielii a dezvoltat-o din adolescență și crede că a influențat într-o măsură alegerea specialității. În ultimii ani a asistat la o dezvoltare enormă a industriei produselor cosmetice și a procedurilor estetice, iar ca și consumator neinformat poți fi indus ușor în eroare. Astfel prin sfaturile postate pe contul de Instagram speră să ghideze în alegerea produselor/procedurilor care își bazează eficacitatea pe date științifice, dar și să contribuie la promovarea informațiilor legate de metodele de prevenție a cancerului de piele, subiect de care a fost preocupată încă din facultate.

Despre pori dilatati si incarcati cu Dr. Alexandra Vlasin

Un subiect foarte popular in ultima vreme il reprezinta porii dilatati. Cum ne dam seama ca porii sunt dilatati si care sunt semnele la care trebuie sa fim atente? 

Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc este “Cum putem micșora porii?”

Cred că interesul pentru această problemă a crescut semnificativ și din cauza retușării în exces a imaginilor ce ne sunt prezentate în media și pe rețelele de socializare.

Din păcate aspectul tenului “de porțelan” sau cum numesc americanii “glass skin” este considerat normal. În realitate, pielea este un organ complex, iar una dintre funcțiile sale importante este de barieră între mediul extern și organism.

Un rol în realizarea acestei funcții îl are uleiul secretat de către glandele sebacee, numit sebum. Porii sunt niște orificii centrate de fire de păr (foliculi piloși) prin care este eliminat sebumul la suprafața pielii. Fiecare folicul de păr are atașat o glandă sebacee. Sebumul contribuie la hidratarea și protejarea pielii.  

Este normal ca porii să fie ușor vizibili în zonele mai bogate în glande sebacee (nas, pomeți, frunte), mai ales la persoanele ce secretă mai mult sebum (ten mixt, gras) sau care au o predispoziție genetică.

Aspectul porilor variază inclusiv în funcție de fazele ciclului menstrual, glandele sebacee fiind sensibile la activitatea hormonală. Nu există un consens în privința dimensiunii, dar cred că cel mai des deranjează aspectul lor când se asociază și cu formarea de puncte negre/albe sau observăm o schimbare odată cu înaintarea în vârstă (cresc în dimensiune).

Care sunt cauzele dilatarii porilor? 

Un factor important este producția în exces de sebum, ce duce la dilatarea porilor. Această seboree se poate asocia cu apariția comedoanelor (puncte negre sau albe) când sebumul împreună cu resturi celulare formează un material ce se acumulează în interiorul porilor.

După cum am menționat anterior, poate exista o predispoziție genetică pentru pori dilatați.

Alți factori sunt expunerea cronică  la soare, fumatul, alimentația dezechilibrată, îmbătrânirea cronologică, menopauza ce duc la scăderea producției și alterarea fibrelor de colagen și elastină. Pereții porilor se lărgesc fiind afectată practic structura de susținere a acestora.

Cand acest lucru este sau poate deveni o problema?

De obicei vorbim de o problemă când pacientul observă o modificare precum asocierea cu puncte negre sau albe sau vizibil se observă afectarea texturii pielii și pierderea elasticității cu dilatarea porilor.

Aș sfătui din inimă la renunțarea oglinzilor pentru mărire ce pot influența negativ percepția asupra realității.

Ca să fac referire și la următoarea întrebare, cred că cel mai frecvent mit este că se poate reduce aspectul porilor până la dispariție. Un aspect sănătos al pielii nu este echivalent cu aspectul păpușilor de porțelan.

Ca in orice tine de ingrijirea pielii, suntem sigure ca exista si mituri care nu reflecta neaparat realitatea. Ne impartasiti cateva dintre cele mai des intalnite atunci cand ne referim la porii incarcati si dilatati?

Alte mituri sunt legate de curățarea tenului cu diverse ingrediente din bucătărie (lămâie, bicarbonat, albuș de ou, particule abrazive de cafea, mălai etc).

Bineînțeles acestea agravează situația prin agresarea inutilă a pielii și se produc iritații și micro-leziuni.

De asemenea procedee populare sunt tratamentele faciale agresive (tratamente cu abur fierbinte, extracții) pentru a “închide” porii. Din nou se poate provoca inflamație și chiar cicatrici.

Porii nu se deschid/închid la variații de temperatură. Pentru aceasta ar trebui să existe fibre musculare în structura peretelui lor, dar nu este cazul.

Care sunt zonele cel mai des afectate de aceasta problema?

Cel mai frecvent, zonele afectate sunt nasul și pomeții, zone în care avem un număr ridicat de glande sebacee, dar de asemenea sunt supuse fotoîmbatrânirii datorită expunerii la soare.

Ce solutii exista si ne recomandati pentru a diminua porii de pe ten?

Ca soluții recomand produsele cu retinoizi (tretinoin sau adapalenă la recomandarea medicului dermatolog sau retinal, retinol în cazul tenului ce nu tolerează retinoizi mai puternici). Aceștia acționează crescând rata de înnoire celulară și vor scădea riscul de blocare a porilor. De asemenea pe termen lung stimulează producția de colagen, contribuind la menținerea fermității.

În cazul tenului mixt/gras, produsele pe bază de acid salicilic (acidul mandelic în cazul tenului sensibil) sunt eficiente pentru a îndepărta excesul de sebum. De asemenea pentru scăderea secreției de sebum, niacinamida este un ingredient benefic și bine tolerat în general. Acidul glicolic acționează prin îmbunătățirea texturii și stimularea producerii de colagen, iar în combinație cu alte ingrediente active poate crește absorbția acestora.

În cabinetele dermatologice puteți apela la câteva proceduri cu o rată de succes crescută. Procedurile preferate sunt peelinguri chimice, laser, carbon peel (laser peel) ce combină tehnologia laser cu peelingul chimic sau microneedling. 
 

Cum prevenim aparitia lor?  

Ca și măsuri generale de prevenție, se recomandă adoptarea unui stil de viață sănătos, cu alimentație echilibrată și renunțarea la fumat, dacă este cazul.

Evitarea expunerii la soare și aplicarea zilnică a unui produs cu factor de protecție solară (SPF peste 30) pe parcursul întregului an este foarte importantă.

Demachierea și curățarea tenului trebuie efectuată în fiecare seară cu produse blânde pentru a îndepărta eficient machiajul și impuritățile. Evitarea produselor cu risc comedogenic crescut (termenul “non-comedogenic” ne poate orienta în alegerea produselor cosmetice, deși este un termen destul de vag). Putem alege texturi mai lejere de tip gel/loțiune ce se absorb ușor în piele și sunt mai bine tolerate de către pielea grasă.

Dacă se asociază și leziuni de acnee este important să nu amânăm consultul dermatologic și tratamentul corespunzător.

In ce ar consta o rutina de urmat acasa pentru persoanele care isi doresc imbunatatirea aspectului tenului cu pori dilatati?

Acasă putem integra în rutina de îngrijire a pielii, produse de curățare blânde, dar care îndepărtează eficient impuritățile (apă micelară/ulei demachiant pentru îndepărtarea machiajului rezistent, gel de curățare ce respectă pH-ul pielii.

Dacă este cazul, toner cu acid salicilic pe zonele afectate (sau alt acid menționat, după toleranța tenului nostru). Se poate utiliza un produs ce conține retinoizi (de asemenea în funcție de tipul de piele și toleranță (ser/gel/cremă).

Seara se poate opta pentru o cremă hidratantă cu textură ușoară. Ideal ar fi să conțină și ingrediente calmante, reparatoare, pentru a facilita utilizarea produselor exfoliante.

În fiecare dimineață se recomandă aplicarea de protecție solară și reaplicarea acesteia pe parcursul zilei. Ca și sfat general, orice produs nou, cu risc de iritație (acizi, retinoizi) se introduce treptat în rutină, inițial 2-3 aplicări/săptămână și apoi se crește frecvența treptat în funcție de nevoie.

 


Citeste si

 

Suport clienti luni – vineri între 10 – 18, cu excepția sărbătorilor legale

0742 745 924 asian.skincare2020@gmail.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!