Te intrebi ce ser pentru sa alegi? Care este serul de fata perfect si la ce trebuie sa fi atenta?
Ei bine, raspunsul nu este unul foarte simplu, ca toate lucrurile in ceea ce priveste ingrijirea tenului. Nu va exista niciodata un raspuns alb sau negru, la fel cum nu exista un ten identic cu altul.
Tocmai de aceea, pentru a alege un ser de fata potrivit tenului tau, va trebui sa cunosti cateva dintre ingredientele active importante, cat si efectele acestora.
Iar pentru ca aici la AsianSkinCare.ro ne dorim sa te ajutam in alegerile tale, astazi vom vorbi despre 5 ingrediente active dupa care sa te uiti intr-un ser pentru fata.
Ser pentru fata: 5 ingrediente active importante
Acid hialuronic

Acidul hialuronic este unul dintre cele mai faimoase ingrediente atunci cand vorbim despre hidratare.
Citeste aici si care este diferente intre un ten deshidratat si unul uscat
Aceasta molecula se gaseste in mod natural in tesuturile pielii noastre, actionand ca un burete ce absoarbe apa si pastreaza tenul hidratat. Un adult cu o greutate de 70 de kilograme, are in organism aproximativ 15 g de acid hialuronic, din care jumatate se afla in piele (atat in derma, cat si in epiderma).
Este cunoscut faptul ca o molecula de acid hialuronic poate atrage si retine apa pana la de 1000 de ori greutatea sa.
Tocmai de aceea, joaca un rol foarte important in produsele cosmetice pentru orice tip de ten, fiind dezvoltate de-a lungul timpului nenumarate variante sintetice ale acestuia.
In functie de dimensiunea moleculei de acid hialuronic, aceasta are capacitate diferita de a patrunde in profunzimea pielii:
- o molecula mare va hidrata tenul la suprafara, ajutand cu bariera de protectie a tenului;
- o molecula mica va patrunde ceva mai adanc, ajutand la o mai buna hidratare.
Actiuni principale:
- hidratare
- imbunatateste elasticitatea tenului
- reduce inflamatia
- ajuta cu umplerea ridurilor legate de pierderea de apa din tesuturi
Potrivit pentru: toate tipurile de ten
Cum se foloseste acidul hialuronic
Atunci cand alegi sa folosesti un ser ce contine doar acid hialuronic, va trebui sa umezesti tenul inainte de aplicarea pe fata. In caz contrar, acesta nu se va absorbi in piele si va ramane doar la suprafara, fiind greu sa aplici o crema sau orice altceva peste.
Sugestia noastra este sa folosesti un ser sau produse ce contin acid hialuronic impreuna cu alte ingrediente ce ofera o mai buna experienta in utilizare, dar si ca rezultate.
Ceramide

Un alt ingredient care devine din ce in ce mai popular in special in randul pasionatilor de skincare, ceramidele sunt de fapt lipide cerate ce se gasesc in mod natural in stratul exterior al pielii.
In principiu, pielea opreste pierderea apei din tesuturi prin structura sa, alcatuita din 50% ceramide, 25% colesterol si 15% acizi grasi liberi.
De aceea, este lesne de inteles de ce ceramidele sint foarte importante in pastrarea sanatatii pielii noastre.
Ceramidele folosite in produsele cosmetice sint obtinute din plante sau sint variante sintetice ale acestora.
Actiuni principale
- pastrarea barierei de protectie a pielii
- pastrarea hidratarii pielii
- calmeaza pielea sensibila si iritata
- imbunatateste textura si ofera suplete tenului
Acestea functioneaza cel mai bine pentru piele in seruri ce au in compozitie si alte ingrediente de completare, cum ar fi acizii grasi si colesterolul.
Potrivit pentru: toate tipurile de ten, in special recomandat tenului sensibil si deshidratat
Cum se folosesc ceramidele
Include un ser pentru fata sau o crema ce contine ceramide in rutina ta de ingrijire a tenului pe timpul iernii cand vremea rece actioneaza asupra pielii, daca ai sensibilitate, sau doar pentru hidratarea tenului.
In special atunci cand poti masca de protectie pentru multe ore risti ca bariera de protectie sa fie lezata si vei vrea sa adaugi un produs cu ceramide in rutina de dimineata.
Vitamina C (Acid Ascorbic)

Starul ingredientelor pentru ingrijirea tenului, daca inca nu ai un produs in baie, il vei acea in curand cu siguranta.
Desi are o multime de beneficii, vitamina C are este foarte instabila si trebuie pastrata si utilizata cu grija pentru a-i maximiza efectele asupra tenului.
Vitamina C este un puternic antioxidant solubil in apa ce se gaseste in tesuturile noastre. Aceasta joaca un rol important in procesul de productie al colagenului, care este responsabil de elasticitatea pielii si nu numai.
Actiuni principale
- puternic antioxidant
- imbunatateste capacitatea de protectie impotriva razelor UV – folosita impreuna cu o crema cu SPF diminueaza inrosirea pielii, avand drept rezultat si mai putine celule arse solare dar si scaderea formarii tumorilor
- ajuta pielea sa produca colagen, ingredientul minune ce ne ajuta sa pastram pielea fara riduri
- sterge petele pigmentate de pe ten
Ce mai trebuie stiut inainte de achizitionarea unui ser cu vitamina C este faptul ca este un ingredient foarte instabil in special atunci cand intra in contact cu aerul si lumina, pierzandu-si din proprietati atunci cand oxideaza.
Cercatarile au demonstrat ca o concentraie intre 5% si 20% este optima, dar vei vrei sa nu depasesti 10% atunci cand ai un ten sensibil sau iritat.
Pastreaza serul cu vitamina C la frigider si ferit de lumina pentru a-i pastra proprietatile.
Potrivit pentru: toate tipurile de ten
Cum se foloseste vitamina C pentru ten
Include un ser cu vitamina C in rutina de dimineata, inainte de aplicarea cremei si a cremei cu protectie solara. Aceasta va potenta efectul SPF-ului si va lucra si in celalte privinte.
Niacinamide
Cunoscute si ca vitamina B3 sau acid nicotinic, niacinamidele sint niste ingrediente foarte eficiente ce au o multitudine de beneficii asupra pielii.
Niacinamida este o vitamina solubila in apa, care vine in forma de pudra alba fara miros. Se gaseste in general in carne, peste, grau dar si in alte legume.
Actiuni principale
- imbunatateste vizibil aspectul porilor mariti
- matifiaza tenul si lupta impotriva acneei – regleaza secretia de sebum si are proprietati anti-inflamatorii
- proprietati anti-aging – ajuta productia de colagen si keratina care imbunatatesc elasticitatea pielii. Studiile au demonstrat ca un produs cu o concentratie optima contine 4%-5% niacinamide si are rezultate daca este folosit zilnic timp de 8-12 saptamani.
- lupta impotriva hiperpigmentarii pielii – intr-o concentratie de 2-5%
- imbunatateste absorbtia si sintetizarea ceramidelor, ajutand astfel bariera de protectie a tenului
Potrivit pentru: toate tipurile de ten, in special pentru tenul mixt si gras
Cum se folosesc niacinamidele
Daca vei citi eticheta produselor tale, vei observa ca niacinamida este un ingredient folosit de la seruri la creme, si chiar si masti.
Acidul Salicilic
Acidul salicilic este un acid beta hidroxy (BHA) ce face parte din aceeasi familie cu aspirina (acid acetilsalicilic), folosit in special in tratarea cauzelor acneei.
Este utilizat datorita proprietatilor sale de exfoliant care actioneaza atat la nivelul superficial al tenului, dar care patrunde si in pori pentru a-i curata in profunzime.
Prosuele ce contin intre 0.5-2% acid salicilic pot fi folosite acasa cu rezultate foarte bune, fara sa creasca fotosensibilitatea pielii.
In plus, acidul salicilic are si proprietati linistitoare, calmand pielea inflamata sau iritata.
Actiuni principale
- exfoliaza tenul ajutand cu petele solare sau ramase in urma cosurilor
- patrunde in pori curatand pielea moarta si murdaria, prevenind formarea punctelor negre
- are proprietati antiinflamatorii ajutand in lupta cu acneea
Potrivit pentru: tenul mixt si gras, ten acneic
Cum se foloseste acidul salicilic pentru ten
De cele mai multe ori vei gasi acid salicilic in produse de curatare, tonere sau creme ce se aplica local pe cos sau zona cu probleme.
Cu toate acestea, exista si seruri si masti ce au in compozitie acizi AHA si BHA ce pot fi introduse treptat in rutina.
Incepe prin a aplica produsul seara o data sau de doua ori pe saptamana, crescand in timp numarul de aplicari.
Atunci cand folosesti produse cu acid salicilic sau orice alt tip de acid pentru ten, utilizarea protectiei solare este o necesitate indiferent de anotimp.
Dintre surse: